Özer, BM konferansında konuştu: 9 milyon öğrenci sıfır atık eğitimi aldı

Lena

Global Mod
Global Mod
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Mısır’ın Şarm El Pir kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Kontratı 27’inci Taraflar Konferansı’nda (COP27) iştirakçi ülkelere görüntü iletiyle hitap etti. Özer, Eğitim Bakanları oturumunda sunulan görüntüdeki bildirisinde Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın ‘İklim Değişikliği ve Çevre’ hususlarında yapmış olduğu ve ileriye dönük planladığı epeyce istikametli çalışma ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Birleşmiş Milletler raporunu anımsatan Bakan Özer, raporda dünyada yaşanan iklim değişikliği kararında 2030’a kadar global sıcaklığın bir buçuk derece artacağını söylemiş oldu. “İnsan hayatını ve doğayı büyük risklerin beklediği bu süreçte tehlikeyi azaltmak, gelecek jenerasyonları korumak ve onlara pak bir dünya bırakmak hepimizin en kıymetli vazifesidir” diyen Özer, şu biçimde konuştu:

“Bu şuur ve sorumlulukla Ulusal Eğitim Bakanlığı olarak geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin daha pak, daha yeşil ve daha sağlıklı bir etrafta yaşamalarını sağlamak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.

SIFIR ATIK ŞUURU OLUŞTURUYORUZ
Türkiye’de okul evvelce liseye kadar tüm kademelerdeki öğrencilerin etraf şuuru kazanmaları ismine çalışıyoruz. İsraf ve tasarruf hususlarındaki hassasiyetlerinin gelişmesine, bu konuda bilgi, marifet ve tavırlarının oluşumuna katkı sunacak çalışmalar yürütüyoruz. Bakanlığımız çalışmaları kapsamında hayata geçirilen ve Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesiyle, öğrencilerimizin sıfır atık yaklaşımını benimsemelerini ve sürdürülebilir bir etrafta yaşamalarını sağlamak için çalışıyoruz.

29 bin 400 okulumuz ‘Sıfır Atık Belgesi’ ile sertifikasyon sürecini tamamlarken bin 325 okulumuzda ‘Sıfır Atık Kütüphanesi’ kuruldu ve 9 milyon öğrencimiz bu hususta eğitim aldı. ‘Çevre Dostu 1000 Okul’ projesi kapsamında ise inşa ettiğimiz okullarımızda öğrencilerimizin etraf şuurunu yaşayarak öğrenmelerini sağlıyoruz. Bu kapsamda güç ve su tüketiminin azaltılmasına ve yenilenebilir güç sağlanmasına yönelik okullarımızda uygunluk durumuna bakılırsa çatı ya da bahçe güneş güç santralleri kuruyor, doğalgaz altyapısı olan okullarımızda ısıtma kazan sisteminin dönüşümünü sağlıyor, yağmur suyunun bahçe sulamada kullanılması emeliyle depolama sistemleri yapıyoruz.

EKOLOJİK OKURYAZARLIK HÜNERLERİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Türkiye’nin iklim değişikliğiyle uğraşında genç kuşakların daha şuurlu olması için ortaokul seviyesinde öğretim programlarımızda etraf eğitimi ve iklim değişikliğine yer veriyoruz. bu biçimdece öğrencilerimizin ekolojik okuryazarlık hünerlerini artırmayı hedefliyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı, hazırladığımız ‘İklim Değişikliği Hareket Planı’ ile bir adım öteye taşımayı istiyoruz. Kelam konusu aksiyon planı kapsamında 2025 yılı sonu prestijiyle her çeşit ve düzeydeki öğretim programları, sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda etraf ve iklim değişikliği mevzularına uyumlu hâle getirilecek. Öğretim programları ve eğitim gereçlerinin etraf ve iklim değişikliği ile ahengini kıymetlendiren bir envanter hazırlayacağız. Hazırlanan envanter raporu kapsamında ders kitaplarını da güncelleyeceğiz. Yaşanabilir bir dünya, eğitimle gelecektir. İklim değişikliği konusunda global seviyede yapılacak çalışmalarla daha memnun ve yaşanılabilir bir dünyanın temellerini de birlikte atmış olacağız. Ülkemiz bu mevzuda yapılan çalışmalarda her daim yer almış ve bundan daha sonra da yer almaya devam edecektir. İklim değişikliğiyle uğraş kapsamında bu oturuma katılan tüm iştirakçilere teşekkür ediyor, hürmetlerimi sunuyorum.”