Liseli Yiğit’ten kansere deva umudu

Lena

Global Mod
Global Mod
İzmir Atatürk Lisesi’nde eğitim goren Yiğit Kaan Kızlıer, 1,5 yılda hazırladığı projelerle farklı ülkelerden kazandığı altın, gümüş ve bronz madalyaların akabinde ‘Melatonin Kanser Hücrelerini Öldürür mü’ isimli projesiyle BM konferansına davet edildi. Yaklaşık 6 aylık hazırlık evresinin akabinde projesiyle büyük muvaffakiyete imza atan Kızlıer, İzmir Atatürk Lisesi ve danışman öğretmeni Benal Hepsöğütlü’nün gurur kaynağı oldu.

30 ülkedeki 100 proje sahibi öğrenci içinden seçilen tek Türk olan Yiğit Kaan Kızlıer, projesiyle ilgili bilgi verdi. Kızlıer, geçen senelerda literatüre giren bilgiye göre görme engelli bireylerin kanser olmadığını lisana getirip, “Melatonin hormonunun göğüs kanseri üzerine tesiri araştırılmıştı. Biz farklı tip kanser hücrelerinde de çalışabileceğini göstermek için beyin kanser hücresi seçtik. çok yaygın olan bir kanser hücresiydi. Deney kademesinde seçtiğimiz her kümeye farklı dozlarda melatonin uyguladık. Uyguladığımız doz arttıkça kanser hücrelerinin vefatının arttığını gözlemledik. bu türlü melatoninin göğüs kanseri haricinde diğer hücre tiplerinde de öldürücü tesiri olduğunu anladık” diye konuştu.

BM’ye biroldukca ülkeden başvuru yapıldığını anlatan Kızlıer, 26 Kasım’da çevrim içi gerçekleştirilecek konferansta projesini sunacağını belirtip, “Başvurumun akabinde birinci kademeyi geçtikten daha sonra online toplantı yaptılar. Herkes kendi projesini anlattı. Sonuçlar belirtildi. Ben de seçildim. Konferansta yine projemi sunacağım. Bundan daha sonra bu araştırmalarımı hayvanlar üzerinde yapmak istiyorum zira beşere uygulamadan evvel hayvanlarda denenmesi gerekiyor. Hayvan çalışmalarında da tesirli olabileceğini göstereceğim” dedi.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ LABORATUVARINDA HAZIRLANDI
İzmir Atatürk Lisesi’nin müdür yardımcısı ve kimya öğretmeni Hepsöğütlü, Yiğit’in oldukca başarılı bir öğrenci olduğunu vurgulayıp, “Yiğit yeterli bir projeci. Sorgulayan bir öğrencimiz. Melatonin hormonuyla ilgili kaynak araştırmalarına baktığında görme engelli şahıslarda kanser görülmediğini fark ediyor. Melatonin hormonu karanlıkta salgılandığı için kanser tiplerine tesirini düşünüyor. Araştırmamızda göğüs kanserinde bununla ilgili çalışmalar olduğunu gördük. Öğrencimizin biyokimya üzerine çalışmaları var. Endonezya, Malezya, Hong Kong, ABD, Dubai, Kore üzere ülkelerden son 1,5 yıl ortasında altın, gümüş, bronz madalyaları var” diye konuştu.

Yiğit Kaan Kızlıer’in Dokuz Eylül Üniversitesi laboratuvarlarını kullandığını anlatan Hepsöğütlü, daha büyük başarılara imza atacağına emin olduğunu aktararak, “Okulumuzun üniversitelerle karşılıklı proje iş birlikleri var ve protokol imzalıyoruz. Öğrencilerimiz yüzde 1’lik dilimin altında bir puanla gelip okulumuzu kazanıyorlar. Bizim de nazaranvimiz onlara çalışma alanı hazırlamak, yol göstermek rehberlik etmek” dedi.