Kendimizden geçmek ne demek ?

Lena

Global Mod
Global Mod
**Kendimizden Geçmek: Bir Kadın ve Bir Erkeğin Perspektifinden Hayata Bakış

Herkese merhaba! Bugün, Türkçemizin en ilginç ifadelerinden birini, “kendimizden geçmek”i konuşacağız. Öncelikle, kendimden geçiyorum, yazarken bir yandan da kafamda “Acaba bu başlık ne kadar iddialı olur?” diye düşünürken, işin içine biraz da mizah katarak olaya yaklaşmak istiyorum. Çünkü "kendimizden geçmek" derken biz neyi anlatıyoruz? Veya, aslında bir bakıma kendimizden ne kadar geçebiliyoruz? Duygusal, mantıklı, bazen aşırıya kaçan, bazen fazlasıyla yavaş giden bir yolculuk bu. İşin içine farklı bakış açıları girince bambaşka bir hal alıyor. Hadi bakalım, bu yazının sonunda bakalım, kendimizden ne kadar geçebileceğiz!

**Erkekler Çözüm Odaklı, Kadınlar İlişki Odaklı mı?

Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise ilişki odaklı olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Peki, bu “kendimizden geçmek” meselesi nasıl etkiler bu bakış açılarını? İşte burada, erkeklerin ve kadınların birbirinden farklı bakış açıları ortaya çıkıyor.

Erkekler genellikle bir sorunu gördüklerinde çözüm arayışına girerler. Mesela, birine “Ben çok yoruldum, kendimden geçiyorum!” dediğinizde, çoğu erkek size şöyle der: “Bir an önce işlerini bitir, bir kahve iç, sonra dinlen.” Ne yapalım, erkekler problem çözmeye alışkın! “Kendimizden geçmek” onlara göre, sürekli bir aksiyon halinde olmak, bir şeyleri çözmek, bir hedefe ulaşmak gibi bir şey. Stratejik bir şekilde ilerlemek, kafa karıştırıcı yerlerde zaman kaybetmemek, tüm olayı net bir şekilde görmek isterler.

Peki ya kadınlar? Kadınlar "kendimizden geçmek" deyince daha çok içsel bir yolculuğa çıkarlar. Duygusal bir bağ kurarlar ve bu bağ üzerinden ilerlerler. Eğer bir kadına “Kendimden geçiyorum!” derseniz, ilk tepki genellikle “Neden?” şeklinde olacaktır. Kadınlar, çoğu zaman duygusal derinliklere inerler ve çözüm arayışları, duygusal bağlantı kurarak bir rahatlama sağlamaya yönelik olur. “Kendimizden geçmek” demek, onlar için bazen sadece fiziksel değil, ruhsal bir yorgunluk da olabilir. İçsel dünyalarıyla barışmaya çalışırlar. Kadınların kendilerinden geçmesi, çoğu zaman başkalarının duygusal ihtiyaçlarını da fark etmeleriyle olur; yani çok katmanlı bir deneyim!

**Bir Erkek Gözüyle: “Kendimden Geçmek” Bir Strateji Olamaz mı?

Bir erkek olarak, “kendimizden geçmek” derken, esasen o kadar büyük bir dramatik anlam yüklememek gerektiğini düşünüyorum. Aslında bu ifadeyi, “Çok yoğun bir dönem geçiriyorum, az uyuyorum ama işimi bitirmem gerekiyor.” şeklinde görmeliyiz. Bu, bir tür stratejik zihin yapısıdır. Hepimiz bazen işlerimizin, sorumluluklarımızın, stresimizin büyüklüğü karşısında, “kendimizden geçeriz.” Fakat, çözüm odaklı bakmak gerekirse, çözüm şu: Yapacaklarımızı sıraya koyup, bir adım ileri gitmek. Kendimizden geçmek, vücut ve zihin sınırlarımızı test etmek gibi bir şeydir. Ama bu sadece stratejik bir oyun.

Mesela bir projede yoğun bir tempoyla çalışıyorsanız, ara ara odaklanma kayıpları yaşarsınız. Ancak tüm bu çabalar, size sonunda başarıyı getirecekse, “kendimden geçmek”in anlamı değişir. Bu, bir tür meydan okumadır. Erkeğin gözünde, ne kadar zor olursa olsun, bir sorun varsa, çözümü bulmak gereklidir. İşte “kendimizden geçmek” bunu hatırlatır: Yorgunluk bir süreliğine olsa da, her zorluğun üstesinden gelebiliriz.

**Bir Kadın Gözüyle: “Kendimden Geçmek” Bir Duygusal Derinlik Mi?

Kadınlar için “kendimizden geçmek” bazen içsel bir yolculuğa dönüşür. Fiziksel olarak kendimizi tüketmiş olabiliriz, ama bir kadın, bir noktada neyin daha önemli olduğunu anlamaya çalışır. Yani "kendimizden geçmek" bazen başkalarının ihtiyaçlarını kendi duygusal ihtiyaçlarımızdan önce tutmak olabilir. Sosyal sorumluluklar, ailevi bağlar, arkadaşlık ilişkileri… Kadınlar, etraflarındaki insanlara duygusal anlamda nasıl yardımcı olabileceklerini sorgularlar.

Bu noktada, ilişkisel boyut önemli hale gelir. Kendimizi bir yere kadar yıpratabiliriz, ancak “kendimizden geçmek” gerektiğinde, genellikle çevremizdekilerle bağ kurarak bir çıkış yolu ararız. Bu, “kendimden geçtim” dediklerinde, genellikle bir içsel çözüm ya da rahatlama arayışını ifade eder. Duygusal anlamda da bir denge kurmak isteyen kadınlar, içsel keşiflerinde bazen sadece “kendimizden geçmek” ile kendilerini daha iyi anlayabilirler.

**Kendimizden Geçmek: Anlam Yüklü Bir Durum mu?

Sonuçta, “kendimizden geçmek” kelimesi, hem erkekler hem kadınlar için farklı anlamlar taşıyor olsa da, herkesin kendi yolculuğunda vardığı bir nokta. Bazen duygusal, bazen fiziksel sınırları zorlamak, bizi hayatta daha güçlü kılabilir. Ancak bu yolculuk, kimseye aynı şekilde görünmez. Erkekler “kendimizden geçmek”i hedef odaklı bir strateji olarak görüp, bir sonraki adıma geçerken kadınlar, aynı yolda ilerlerken duygusal anlamda bir derinlik arayabilirler. Sonuçta, insanın “kendinden geçmesi,” kim bilir belki de sadece kendi sınırlarını keşfetmesi demektir.