Eylülde sanat diğerdir

Lena

Global Mod
Global Mod
Seray Şahinler – Pandeminin etkisinin yeterlice silinmeye başladığı sanat dünyasında haraketlilik başladı. Her yıl, dönemin başlangıcı kabul edebileceğimiz eylül ayı yeni sergilerle ivme kazanırdı ancak bu yıl hareketlilik tepe yapacak üzere görünüyor. Çünkü bütün galeriler 17. İstanbul Bienali’ne paralel düşen yeni stantlarının duyurusunu yapmaya başladı. Öteki yandan 19-22 Eylül tarihlerinde Tersane İstanbul’da gerçekleşecek Contemporary Istanbul da sanat “piyasasını” düzgünce hareketlendirecek. Ezcümle İstanbul eylülden itibaren yeniden çağdaş sanatın merkezi olacak. Yeni stantlar tahminen de pandeminin getirdiği yeni dünya tertibinde hayatı daha hayli sorgular nitelikte… İşte yeni dönemin göze çarpan birinci sergileri…

Yaralarımız daima taze

Sezonun birinci stantlarından biri Kurtuluş Rum İlkokulu’nda 15 Eylül’de izleyiciyle buluşacak olan “Senin de yaran, Rosa.” Pelin Uran yeni standının kavramsal öncülü olarak 2018’de Galeri Nev İstanbul’da gerçekleştirdiği ‘bu biçimde olacağını bilmediğimiz de bir o kadar kesin’ standını gösteriyor. Yeni stant ise başlığını Romanya’da doğmuş bulunmasına karşın II. Dünya Savaşı daha sonrası periyottaki Alman şiirinin önde gelen temsilcilerinden Paul Celan’ın bir şiirinden alıyor. “Senin de yaran, Rosa” kırılgan hâllerden doğan yeni olasılıkları keşfetmek ve irdelemek için sorular soruyor. Stantta yer alan sanatkarların yazı pratiklerinden yola çıkarak hazırlanan bir kitap da projeye eşlik edecek.


Yapı Kredi Kültür Sanat ise “Hayat, Mevt, Aşk ve Adalet” isimli standa mesken sahipliği yapacak. Farklı coğrafyalarda yaşanan adaletsizliklere aşk, umut ve direnişle bakmayı öneren stant, 15 Eylül’den itibaren izlenebilecek. Türkiye’de ve yurt haricinde yaşayan aktüel sanatkarlar, yaşadığımız toplumsal, siyasi, toplumsal cinsiyet ya da ekolojik sebeplerden kaynaklanan “meselelere” ışık tutacak. Dünya çapında insan hakları ihlallerini araştıran bir araştırma ve sanatçı kümesi olan Forensic Architecture’ın Triple Chaser görüntüsü da stant kapsamında birinci sefer sergileniyor.

Bitmeyen ‘Boşluklar’

Mixer’de ise Ahu Akgün’ün “Boşluklar” standı var. Stant, sanatkarın şefkatli ve şiirsel bir yaklaşımla resmettiği tuval çalışmalarını ve kurumaya yüz tutan çiçek demetlerinden oluşan entalasyonunu izleyiciyle buluşturuyor ve Akgün’ün yaşadığı kayıpların arkasında oluşan his durumlarının yarattığı, elle tutulamayan boşluklara odaklanıyor. Beğenilen İlkin’in artSümer’deki beşinci solo standı “Emanet Zemin” ise bir yandan üç boyuta yayılan, esnetilmiş bir görüntü resmi bir yandan da ses ve hareket için bir sahne kuruyor. Ateş, su, toprak ve havadan şamil bu yer tahminen içine yerleşilen bir motif, tahminen de zihnimizde bir mağara. “Emanet Zemin”de gözleri kapatıp düş görmek, kulak konuğu olmak, hareketlenmek kadar köklenmek de hür; gaye Gaia’yla temaşa. 14 Eylül’de başlayacak standa Aslı Öztürk’ün koreografisi de vakit zaman eşlik edecek.


‘90’ları özleyenler Salt’a

Salt’ın 1990’lar Türkiye’sindeki kültürel ortamı ile sanat üretimlerini sahne ve performans kavramları odağında inceleyen yeni standı “Sahnede 90’lar”, 15 Eylül’de başlıyor. “Sahnede 90”lar, periyodun performans temelli üretimlerinin kesişme noktalarının izini sürüyor ve beklenmedik temaslar kurarak “sahne”nin ne kadar geniş bir yelpazede ele alınabileceğini gösteriyor. Stant Salt’ın Beyoğlu ve Galata yapılarında fiyatsız ziyarete açık olacak.