Cemre’nin YKS azmi: İki sefer takıldı, üçüncüde başardı

Lena

Global Mod
Global Mod
2018 yılında girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda 473 bin 400’üncü, 2019’da ise 675 bin 907’nci olan Cemre Kısa’nın aklında üniversite okumak yerine çalışmak vardı. Lakin bir yandan da psikoloji ilgisini çekiyor, arkadaşlarıyla bu hususta sohbet etmeyi seviyordu. Bir arkadaş sohbetinde psikoloji konusunda yetersiz kaldığını ve kelamının önemsenmediğini fark etmesi üzerine ömrünü değiştirecek bir karar verdi. bir daha üniversite imtihanına girecek ve bu kez istediği kısmı kazanmak için elinden geleni yapacaktı.


Cemre artık bir üniversiteli…

GURURUMU KIRDILAR

2020 YKS’de ham puan sıralamasında 6 bin 529’uncu oldu, Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde okumaya hak kazandı. Bakırköy Anadolu Lisesi’nden mezun olan 22 yaşındaki Cemre Kısa, sıralamada 675 binlerden birinci 6 bin 500’e giden öyküsünü şöyleki anlattı:

“Aslında üniversite okumak üzere bir isteğim yoktu. Kendimi üniversiteye gitmeden geliştirmek istiyordum ve 2015 yılından beri sevdiğim alan olan psikoloji ile ilgili yüzlerce kitap okumuştum. Bir fuarda çalışırken iş arkadaşlarımın Freud hakkındaki sohbetine kulak konuğu oldum. Lakin ayrıntıları yanlıştı. Ben de okuduğum kitapları referans göstererek söylemiş olduklerinin yanlış olduğunu lisana getirdim. Beni ciddiye almadılar, ‘Sen bunu internetten okumuşsundur’ diyerek dalga geçtiler. Sustum ve bir kenara çekildim. sonrasındasında ortalarına Boğaziçi Üniversitesi’nde fizik okuyan biri katıldı. Alanı psikoloji olmamasına karşın onun söylemiş olduklerini can kulağıyla dinlediler. O an âlâ bir üniversite etiketinin insanı ne kadar üst taşıdığını fark ettim.”


Cemre, imtihana hazırlanırken sıkça internetten ders görüntüleri izlemiş.

MUVAFFAKİYET BU TÜRLÜ GELDİ

BİRİNCİ ADIM PLAN-PROGRAM:
Evvel bir plan program yaptım. Bu süreçte insanın kendini tanıması epeyce kıymetli. Çok yakın olmayan tüm arkadaşlarımı toplumsal medya hesaplarımdan sildim.

SABAH 07.00’DE KALKTIM: Herkes akşam dışarıdayken çalışamayacağımı, akşam yemeğinden daha sonra tartı çökeceğini bildiğim için sabah saatlerini seçtim. Kendi odam ya da çalışma alanım yoktu. Günde 4-8 saat ortası çalışıyordum ve toplumsal hayatımdan, zevklerimden uzak kalmamak için sabah 07.00’de kalkıp öğle 12.00’ye, 13.00’e kadar tüm çalışmalarımı bitirmiş oluyordum.

İNTERNETTEN DERS GÖRÜNTÜLERİ: Elimde kaynak olarak yalnızca internetten izleyebildiğim ders görüntüleri vardı. Evvel faydalı olanları seçtim ve cep telefonumdan onları izledim. Temel bahisleri aslına bakarsanız biliyorum diyerek geçmedim ve en baştan başladım.

RENKLİ NOTLAR ALDIM: İzlerken de değerli ve birbiriyle kontaklı hususları renklendirerek not aldım. Zira o rengi hatırladığınızda o mevzuyla ilgili ayrıntılar kolay akla geliyor. Aralık ve mart ortası yalnızca görüntü izledim.

SON 3 AY YALNIZCA DENEME: Mart ayından daha sonra da imtihana kadar yalnızca deneme çözdüm. Günde 350’den çok soru çözüyordum ve yapamadıklarımın tahlilleri üzerine çalışıyordum. İmtihan, ocak ve haziran ayında öbür öğrencilerin dersleri saldığı vakitte yapılan uğraşlı çalışmalarla kazanılıyor. Ben de bu türlü kazandım.


Cemre Kısa, “Ders çalışırken toplumsal faaliyetleri de aksatmadım” diyor.

“LÜTFEN AİLELER DAYANAK OLSUN”

“Kazanınca babama ‘Tek başıma başardım’ dedim, bana hak verdi. Bu başarıyı kimseden dayanak almadan elde ettim ve ailelere bu mevzuda epey bakılırsav düştüğünü anladım. Lütfen aileler çocuklarına hoş bir çalışma ortamı hazırlasın ve onları kıracak telaffuzlardan kaçınsın.”

Psikolojiye meraklı olan Cemre Kısa, YKS muvaffakiyetini Yunan alfabesinin 23’üncü harfi olan ve parapsikolojide yaşamsal gücü simgelediği söylenen ‘PSİ enerji’ ile kutlamış.