Prim günü fazla olan fazla maaş alır mı ?

Defne

New member
Prim Günü Fazla Olan Fazla Maaş Alır mı? — Emekli Olmadan Önceki Kafayı Yedirten Soru!

Sabah kahvesini eline almış, SGK sorgulama ekranına bakan herkesin aklından en az bir kez geçen o soru: “Ya benim prim günüm fazla ama maaş niye az?” İşte tam da bu noktada, ülkece yaşadığımız o büyük emeklilik paradoksunun içine düşüyoruz. Hani, “çok çalışanın çok kazanması” teoride güzel ama pratikte bazen “çok çalışanın çok sinirlenmesi”ne dönüşüyor.

Erkekler Hesap Makinesiyle Savaşa Girerken...

Ah erkekler! Onlar için mesele duygusal değil, tamamen stratejik. Ali abi var mesela, 8700 prim günü var, oturmuş hesap makinesini almış eline:

“8700 gün × 0.02 katsayı × 2000 lira = ... eee, bu nasıl 13 bin lira ediyor anlamadım!”

O sırada eşi Ayşe Hanım uzaktan bakıyor:

“Ali, belki de sadece prim değil, kazanç ortalaması da önemli olabilir?”

Ali hemen savunmaya geçiyor:

“Yok yok, kesin sistem bozuk. Geçen gün Mehmet’in 6000 günü var, o benden fazla maaş alıyor!”

Erkekler bu konuda resmen SGK’nın gizli formülünü çözmeye ant içmiş durumda. Kimisi Excel tablosu yapıyor, kimisi YouTube’da “Emekli maaşı nasıl hesaplanır?” videosunun altına “Hocam ama ben 94 girişliyim” diye yorum bırakıyor.

Kadınlar İse Bu Konuya Kalpten Giriyor...

Kadınlar genelde bu tartışmaya başka bir pencereden bakıyor. Ayşe Hanım gibi biri için konu sadece “maaş” değil, “hakkaniyet”.

“Yıllarca çalıştım, çocuk büyüttüm, sabahın köründe işe gittim, ama primim az diye maaşım düşük... Bu adil mi?”

Kadınlar burada sistemin yapısına empatiyle yaklaşıyor ama bir yandan da sorguluyor:

“E peki, evde geçirilen emek yılları ne olacak? Onun da bir primi yok mu?”

Bu yaklaşımın güzelliği, sadece bireysel çıkarı değil, toplumsal adaleti de tartışmaya dahil etmesi. Erkekler strateji kurarken kadınlar sistemi sorguluyor. Sonuç? Harika bir forum tartışması çıkıyor!

Peki Gerçekten Prim Fazlaysa Maaş da Fazla mı Olur?

Burada işin teknik kısmına girelim. SGK sisteminde maaş sadece prim gününe göre değil, prim tutarına yani yatırılan miktara göre hesaplanır. Yani biri 10.000 gün prim ödemiş ama asgari ücretten yatırılmışsa, diğeri 7000 gün ama yüksek maaştan prim ödemişse, ikinci kişi daha fazla maaş alır.

Matematik basit ama sistemin duygusal yükü ağır. Çünkü kimse 25 yıl boyunca “asgari” çalıştığını duymak istemiyor.

Bu durumda “fazla prim” bazen “fazla beklenti”ye, ama “fazla maaş”a değil.

Bir kullanıcı şöyle yazmıştı:

> “Ben 9000 gün prim ödedim, kardeşim 7200 gün. Maaşı onunkinden az çıktı. SGK’ya gidince dediler ki ‘Kazancınız düşük yatmış’. Yani meğer 25 yıl boyunca ‘asgari düzeyde’ değerlendirilmişim!”

İşte burada forumun gerçek sihri başlıyor — bilgiyle mizah karışıyor, herkes birbirini aydınlatıyor.

Forumda Klişeleri Kıran Bir Başka Yorumcu: Murat ve Zeynep

Murat: “Arkadaşlar, ben strateji geliştirdim. Prim günümü artırmıyorum artık. Yüksekten yatırsınlar diyorum. 10 yıl daha çalışacağıma 5 yıl yüksek maaşla çalışayım.”

Zeynep hemen yazıyor: “Murat, mantıklı da, bu ülkede kim sana yüksekten yatsın? Patron ‘yüksek prim mi, güldürme beni!’ diyor.”

Bu diyaloglar forumda kahkaha tufanı yaratıyor. Ama alt metin çok ciddi: Prim günü değil, kazanç düzeyi önemli. Ve bu farkı anlamak, herkesin “çözüm” üretme biçimini gösteriyor. Erkekler sistemin açıklarını bulmaya çalışırken, kadınlar sistemin değerlerini sorguluyor.

Prim Gününden Fazlası: Umut, Sabır ve SGK Kuyruğu

Prim gününü doldurmak zaten ayrı bir efsane. Kuyrukta beklerken, “Abi sen kaç gün oldu?” sohbetleri dönüyor. Biri 6000, biri 7200, diğeri “ben 9000 ama hâlâ sigortam eksik yatmış” diyor.

Forumda biri yazmıştı:

> “Prim günü değil de moralim fazla olsa emekli olurdum.”

Bir başkası cevaplamış:

> “Kardeşim moraline prim yatmıyor maalesef.”

Gülümseten ama düşündüren bu cümleler, aslında hepimizin yaşadığı ortak duyguyu anlatıyor: emeğin değeriyle maaşın orantılı olmasını istemek.

Bilgi Köşesi: SGK’ya Göre Maaş Hesaplamasının Temel Formülü

Kısaca:

Emekli maaşı = (Aylık kazanç ortalaması × Aylık bağlama oranı)

Bu oran; prim gününe, prim tutarına ve sigorta başlangıç tarihine göre değişiyor.

Yani kiminin 9000 günü işe yaramıyor, kiminin 7000 günü altın değerinde.

SGK sistemi 2000, 2008 ve sonrası için farklı hesaplamalar yapıyor. Bu da “Benim maaşım niye az?” sorusuna onlarca farklı cevap üretiyor.

Forumun Finali: Gülümseyerek Hesap Yapmak

Bir kullanıcı son noktayı koymuştu:

> “Arkadaşlar, prim günü fazla olan fazla maaş almaz. Ama sabrı fazla olan, sonunda SGK’dan sağ çıkabilir.”

Belki de mesele sadece rakam değil. İnsanlar prim gününü değil, hayatını yatırıyor bu sisteme.

Kimisi stratejiyle, kimisi empatiyle ama herkes aynı umudu taşıyor: “Yıllarımın karşılığını alayım.”

Forumda biri son yorumu yazıyor:

> “Bence prim günümüzden çok, kahkahamız fazla olsun. Maaş az olsa da moral yüksekse, emeklilik daha tatlı geçer.”

Ve işte o an herkes bir “beğeni” bırakıyor. Çünkü sistemin formülünde yer almayan tek şey o: insanlık payı.