Özgeci davranmak nedir ?

Efe

New member
Özgeci Davranmak Nedir?

Merhaba arkadaşlar! Son zamanlarda, "özgecilik" kavramı üzerine düşündüm. Hepimizin zaman zaman başkaları için bir şeyler yaptığı, hatta kendi rahatlıklarından fedakarlıklar ettiği anlar olmuştur. Peki ya bu "özgecilik" gerçekten ne anlama geliyor? Sadece başkalarına yardım etmekten daha derin bir şey mi? Gelin, hep birlikte bu kavramı biraz daha yakından inceleyelim, farklı bakış açılarıyla konuşalım ve günlük hayatımızda nasıl işlediğine dair örnekler üzerinden tartışalım.

Özgecilik: Tanımı ve Temel Kavramlar

Özgecilik, bireylerin başkalarının iyiliğini, kendi çıkarlarından önce tutmayı amaçlayan bir davranış biçimi olarak tanımlanabilir. Psikolojide bu, "başkalarının refahı için yapılan eylemler" olarak kabul edilir ve sıklıkla kendi kişisel çıkarlarımıza zarar vererek yapılan bu tür eylemler, insan doğasında bir denge arayışını ortaya koyar.

Özgeci davranış, altrüizm ile de bağlantılıdır, ancak her ikisi arasındaki fark şudur: Altrüizm, tamamen başkalarının yararına yapılan hareketlerken, özgecilik, başkalarına yönelik davranışlar gösterilmesiyle birlikte, kişinin kendisi için de anlamlı bir tatmin ve huzur duygusu yaratabilir. Bu durum, tıpkı bir kişinin başkalarına yardım ettiğinde, karşılık beklememesiyle birlikte içsel olarak bir ödül duygusu yaşaması gibi karmaşık bir dengeyi içerir.

Özgecilik ve İnsan Hikayeleri

Özgeci davranışlar, bireysel hikayelerde çok güzel şekilde ortaya çıkar. Birkaç yıl önce, İstanbul'da bir kış günü, işine gitmek üzere metrobüse binen genç bir kadın, yaşlı bir adama yerini verdi. Adam, bu kadar kısa sürede gelen yardımı ve nezaketi görünce gözleri dolarak "Teşekkür ederim" dedi. Genç kadının gülümsemesi, basit ama anlamlı bir özgecilik örneği sundu. O an, kadının sadece bir yer vermekle kalmadığı, aynı zamanda birinin gününü güzelleştirdiğini düşündüğü bir anıydı.

Benzer bir şekilde, bir erkeğin iş yerinde uzun saatler boyunca çalışırken, bir arkadaşına kaybolan dosyasını bulmasına yardım etmesi, iş arkadaşları arasında güven ve dostluğu pekiştiren küçük ama değerli bir özgecilik hareketiydi. Burada, yardım etme eylemi kişisel çıkarlarla değil, doğrudan başkalarının iyiliği için yapılmıştı.

Peki, özgecilik bu kadar sade mi? Tabii ki hayır. Özgecilik çoğu zaman toplumsal normlarla da şekillenir. Birçok araştırmaya göre, erkekler ve kadınlar özgecilik konusunda farklı şekillerde davranabiliyor.

Erkeklerin Pratik, Sonuç Odaklı Yaklaşımı

Erkeklerin özgecilik konusunda genellikle pratik ve sonuç odaklı bir yaklaşım sergiledikleri gözlemlenmiştir. Örneğin, bir erkek, yardıma ihtiyacı olan birine sadece gerekli olan şeyi sağlamakla ilgilenebilir. Eğer bir arkadaşının arabası yolda kalmışsa, ihtiyacı olan şey hızla tedarik edilip, sorun çözüldükten sonra kimse bir şey beklemeden yoluna devam eder. Erkeklerin bu tarz özgeci davranışları, duygusal bağlardan ziyade pratik ve kısa vadeli bir çözüm sunma amacını taşır.

Özgecilik, erkeklerin toplumsal rollerine göre şekillenirken, geleneksel olarak "yardım etme" işlevinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle sıkı bir erkek arkadaş grubunda, birinin zor durumda olduğunu görmek ve ona yardımcı olmak, genellikle dayanıksızlık veya zayıflıkla ilişkilendirilmez, aksine bir tür dayanışma ve güven gösterisi olarak değerlendirilir.

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Özgecilikleri

Kadınlar ise özgecilik konusunda daha duygusal ve topluluk odaklı bir yaklaşım sergileyebiliyorlar. Yapılan araştırmalar, kadınların başkalarına yardım etmekte, toplumsal bağları güçlendirme amacını taşıdığını göstermektedir. Özellikle aile içi ya da arkadaş çevresindeki ihtiyaçlara duyarlı olmak, kadınların sosyal rollerinin bir parçası olarak değerlendirilmektedir.

Bir kadın, örneğin, hasta bir arkadaşı için yemek hazırlayarak ona moral verebilir. Ya da yalnız yaşayan yaşlı bir komşusuna düzenli olarak yiyecek veya ilaç getirebilir. Bu tür özgeci davranışlar, sadece bir iyilik yapmakla kalmaz, aynı zamanda duygusal bağları da derinleştirir. Kadınlar için özgecilik, karşılıklı fayda sağlamaktan çok, sosyal bir desteği, paylaşımı ve empatiyi geliştirme yönüne odaklanır.

Veriler ve Gerçek Dünya Örnekleri

Araştırmalar, kadınların genellikle duygusal bağ kurma eğiliminde olduklarını ve bu bağları pekiştiren özgecilik eylemlerinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu tarz davranışlar, sadece bireysel iyilikleri değil, aynı zamanda toplulukları güçlendiren ve birbirine yakınlaştıran hareketlerdir. Kadınlar, çevrelerinde olumsuz bir durum tespit ettiklerinde duygusal olarak daha fazla etki altında kalarak, başkalarının iyiliği için daha fazla şey yapma eğilimindedir.

Erkeklerin ise özgecilik konusunda daha fazla "yardım edici" oldukları, ancak bu yardımların genellikle bir "iş" veya bir "görev" olarak kabul edildiği görülür. Toplumsal normların etkisiyle, erkekler için özgecilik bazen bir "kurtarma" ya da "çözüm bulma" biçiminde ortaya çıkar.

Fikirlerinizi Paylaşın!

Herkese merhaba! Bu yazı size ne kadar özgecilik konusunda farklı bakış açıları sundu? Sizce, toplumun kadına ve erkeğe yüklediği roller, özgecilik davranışlarını nasıl şekillendiriyor? Erkeklerin pratik, kadınların duygusal yaklaşımı gerçekten doğru mu, yoksa toplumun beklentilerinin etkisi altında mı kalıyoruz? Yardım etmek ve başkaları için bir şeyler yapmak arasında dengeyi nasıl kurabiliriz? Fikirlerinizi merakla bekliyorum!