Nanni Moretti 70 yaşına giriyor, İtalyan sinemasının ‘görkemli’sine övgü sosyal medyada

Actinopteri

New member
Nanni Moretti bugün 70 yaşına giriyor. Son 45 yılda İtalyan sinemasında tarih yazan yönetmeni sosyal medyada da kutluyoruz. Fotoğraflı birçok övgü ve filmlerinden gerçek kültler haline gelen sayısız alıntı ve sonsuza dek birden fazla neslin diline giren deyimler.

‘Gelip uzak dursam mı yoksa hiç gelmesem mi beni daha çok fark edersin?’ ‘Ecce Bombo’dan ‘Bianca’daki rahatlatıcı bir nutella kavanozu görüntüsüne, PCI sutopu oyuncusunun “sporla uğraşan ve aynı zamanda söyleyen” gazeteciye karşı unutulmaz haykırışından: “Kelimeler önemlidir, kimin Palombella rossa’da kendisini İtalyan sinemasının ‘muhteşem’i olarak sonsuza kadar kutsayan ‘Caro diario’ sahnesinde: “Korkunç ve çok şiddetli şeyler bağırdınız ve çirkinsiniz. doğru şeyleri haykırdım Ve şimdi muhteşem bir kırk yaşındayım.”

1976’da ‘I am an autarchist’ ile ilk çıkışından bu yıl gösterime giren ‘Sol dell’avvenire’e kadar 14 filmde ironi, toplumsal eleştiri, iç gözlem, öz anlatım, kehanetler ve militanlık ama hepsinden önemlisi iyi sinema ‘La’dan geçerek Ayin bitti’, ‘Tatlı rüyalar’, ‘Nisan’, ‘Oğlumun odası’, ‘Kayman’, ‘Habemus papam’, ‘Annem’ bunlardan sadece birkaçı. 2001’de ‘Oğlun Odası’yla Cannes’da Altın Palmiye ve 2011’de ‘Habemus papam’la Altın Küre dahil olmak üzere 69 ödül aldı.