Güvenli Şifre Oluşturma

Felaket

New member
Parola güvenliği gönümüzde son derece önemli olan unsurlardan birisidir. Aynı zamanda son derece yanlış bilinen bir konu da olabilmektedir. İnsanlar genellikle şifreler konusunda çeşitli insanların şifrelerini yine insanların kırmaya çalıştıklarını düşünmektedirler. Ancak bu düşünce tamamen yanlıştır. Şifre kırmaya yarayan son derece profesyonel programlar piyasada oldukça sık gezmektedir. Bu programlar bir saniye içerisinde binlerce tahmin yürüterek yüzlerce deneme yapabilirler ve bazı güvenlik şirketleri de bu yazılımlar karşısında çaresiz kalabiliyor.



Şifrelerinizi Nasıl Oluşturuyorsunuz?

Genellikle şifreleri insanların tahmin etmelerini daha da zorlaştırmak için normal veya normalin biraz üstü az karmaşık şifreler tercih edersiniz. Hatta çoğunlukla insanlar şifrelerimizi kıramasın diye şifreleerimize özel karakterler dahi eklemekteyiz. Ancak bu eklemeler yapay zekalar için çok gereksizler.

Aşırı profesyonel bir şifre olsun istiyorsanız mutlaka 3 – 4 kelimeden oluşan isnanların kolay tahmine demeyeceği şifreler oluşturmalısınız. 3 – 4 kelime olması sebebiyle yazılımlar da bu şifreleri kolayca kıramazlar. Yapılan profesyonel araştırmalar sonucunda insanların oluşturduğu 4 kelimelik şifrelerinzor kırıldığı tespit edilmiştir. Örneğin sizler “yarınbakkalagideceğim” gibi bir şifre oluşturduğunuzda yapay zekaların bu algoritmayı yani şifrenizi kırması milyonlarca yıl sürebilmektedir.

Özel Şifreleme Yazılımları Kullanabilirsiniz

Yine parola oluşturma unsurları için yapmanız gereken birkaç basit yöntem daha var. Örneğin bazı web siteleri ziyaret ederek sizin için güçlü parolalar oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yine bazı web sitelere girerek zaten kullanmış olduğunuz bir parolayı daha güçlü ve karmaşık hale getirmelerini sağlayabiliyorsunuz. Bunun için özel yazılmış web siteler bulunmaktadır. Ayrıca yine internette tarayıcınız üzerinden girdiğiniz şifreleri daha da güçlü kılabilmek için yapabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemlere gelecek olursak bazı keymaker yazılımlarıdır. Bu yazılımları tarayıcınıza eklenti olarak ekleyebiliyorsunuz ve eklenti olarak eklendikleri zaman sizler bir web sitesini ziyaret edip şifreler girmeye kalktığınızda yine arka plan çerçevesinde şifrelerinizin üstüne daha farklı şifreler ekleyerek zararlı yazılımların sizin asıl şifrenizi tespit etmesini zorlaştırmış oluyorsunuz.