“Günümüzün gerçek mitleri? Gençleri hayal kurmaya kim motive ediyor?”

Actinopteri

New member
Marco D'Amore, 'Caracas'tan sonra başkarakter olarak sinemaya geri dönüyor. Ve bunu Cécile Allegra'nın 'Criature' adlı eseriyle yapıyorMedusa'yla 5 Aralık'tan itibaren sinemalarda. Oyuncu, sirk pedagojisi yoluyla küçüklerin haklarının savunulmasıyla ilgilenen Barra bölgesindeki (Napoli) bir sosyal kooperatif olan İkbal Halı'nın kurucusu ve eğitimcisi Giovanni Savino'dan ilham alan Mimmo Sannino karakterini canlandırıyor.. D'Amore, Adnkronos'a “Mimmo önyargıların ötesine geçiyor ve her yerde güzelliği görüyor, köhne bir kitapçıda, harap bir parkta ve zorluklara rağmen kendi yöntemleriyle kendilerini özgürleştirmeye çalışan çocuklarda bile” diyor, “ve günümüzün gerçek mitleri Mimmo gibi insanlardır“. Filmin yapımı “beni şehrimin en ekstrem banliyölerine götürdü – diye anımsıyor – Giovanni Savino gibi çeşitli düzeylerde ve farklı mesleklerden, deneyimlerini ve zamanlarını topluma adayan, yaşamın zorlukları ve çalışma saatlerinin ötesinde başkalarına farklı bir yaşam vizyonu ve umut vermeye çalışan birçok insanla tanıştım.“. D'Amore, “toplumumuzun bugün gençlere sunduğu örneklerle ilgili ayrı bir bölüm açılmasının” aciliyetine dikkat çekiyor.

'Criature', bir zamanlar öğretmen olan ve şu anda Napoli'de sokak eğitimcisi olarak çalışan, kendisini okulu bırakanların kurtarılmasına, onları okula geri getirmeye ve sekizinci sınıf diplomalarını almalarına olanak sağlamaya adayan Mimmo Sannino'yu konu alıyor. Tercih ettiği araç: sirk sanatı; yozlaşmanın ve Camorra'nın egemen olduğu bir bağlamda görünüş, hayaller ve dayanışmayla oynayan hassas bir sanat. “Fantaziyi yaşam halatım haline getirdim. Ama aynı zamanda bu fantezinin gerçeklikte somut bir ifade bulması gerektiğini, klostrofobik hale geldiğinde rüya görmenin bile zor olduğunu, sorunun da bu olduğunu söylüyorum.” Öğretmen oğlu aktör, bu bağlamda “okulun hak ettiği yere dönmesi gerekiyor” diyor. “Annemin ve birçok meslektaşının bu mesleği büyük bir cömertlikle sürdürdüklerini her zaman gördüm. Bu ülkede en üst düzeyde bir öğretmen kadrosu var” ve okul “sadece eğitim açısından değil, sınıfın temsil ettiği şey açısından da önemli” : İnsanoğlunun vicdanının kuruluş yeri, bugün bunun için mücadele etmeliyiz.”

Filmde, kazıklar üzerine dersler ve 'Ağaçlardaki Baron' okumaları arasında ve ayrıca bağlılığının değerinin farkında olan bir sosyal hizmet uzmanı olan Anna'nın (Marianna Fontana) yardımıyla, aşağıdaki gibi gençleri dahil etmeyi başarıyor: Babası Margherita'nın (Maria Esposito, 'Mare Fuori'den Rosa Ricci'nin yüzü) tezgâhında enginar satan Daniela (Martina Abbate), okulu bırakmış ve öğretmen olmak için yola çıkmıştır. Birkaç kuruş karşılığında kuaförlük yapan Ciro (Antonio Guerra, yine Salvatores'in 'Napoli New York' tiyatrolarında oynuyor), bir parkur tutkunu ve yerel bir patronun oğlu olan Bruno'ya gelinceye kadar erkek kardeşiyle yalnız büyüdü. Ancak Mimmo'nun çalışması mahalledeki aileler tarafından pek hoş karşılanmıyor ve bu oğlanların uzun bacaklı ve kırmızı burunlu cesaretleri acı gerçeklerle çatışıyor.

“Filmin adı bu hikayenin iki anlamının bir sentezi. Bir yandan Napoli lehçesinde 'çocuklar' anlamına gelirken, diğer yandan İtalyanca'da yabancı bir şeyle ilişkilendirdiğimiz 'yaratıklar' anlamına geliyor. ve bunlardan korkun. Sanki film yaşadıkları bağlamda uzaylı olan bu çocukları anlatıyor, mesafeli ve biraz da korkuyla görülüyorlar”, tam tersine “onları olduğu gibi seven Mimmo tarafından karşılanıyorlar.” bunlar. Onları hayal kurmaya ve kendilerini farklı bir geleceğe yansıtmaya motive eder.“.

D'Amore'un kendisini oynarken bulduğu karakter kadar farklı: “Bu benim için yeni bir rol, her şeyden önce daha önce hiç başlamadığım varsayımlara sahip olması nedeniyle. Mimmo, rol değiştirme oyununda yetişkin çocuklarla etkileşime giren yetişkin bir çocuktur. Bu bağlamda içindeki insanı tanımlamayı ve çocukları ilk çocukluk hallerine geri getirmeyi başardığı bir olgunlaşma sürecini tamamlıyor”. Mimmo oynamanın “bir keşif olduğu” sonucuna varıyor.( Of Lucrezia Leombruni)