“Dışarı çıkıp sinemaya gitmek sağlıklıdır, bugün hepimiz hastayız”

Actinopteri

New member
“Günümüzde televizyon ve platformların rekabeti nedeniyle insanlar artık dışarı çıkmıyor sinema salonları. Hepimiz yarı hasta gibiyiz, artık dışarı çıkmak, bir yerlere bizzat gitmek istemiyoruz, kendimizi eve kilitliyoruz. Bunun için çok üzgünüm çünkü bu, insan statüsünün azalmasını gerektiriyor” dedi. Yönetmen Adnkronos’a şunları söyledi: Liliana Cavaniödülünü almak için Venedik’te kırmızı halıda yürümek üzere Yaşam Boyu Başarı Altın Aslan ve 90. yaş gününü Lido’da kutladı; birkaç ay sonra 12 Ocak’ta doğdu.

Aynı zamanda Venedik’te bir sinema ustalık sınıfı düzenleyecek ve son filmini sunacak olan yönetmen şöyle açıklıyor: “Yunanistan’dan antik Roma’ya kadar tiyatroların doğuşundan bu yana, ortak şeyleri paylaşma olanağı her zaman olmuştur.” ‘Zamanın Düzeni’- Ve bunun büyük önemi var. Hep birlikte izliyoruz, yorum yapıyoruz, bu da bizimle iletişime geçmemizi, bir şeyler satın almamızı sağlıyor, insana psikolojik olarak da faydası olan bir değer.” Cavani’nin aktif bir kahraman olmaya başladığı döneme göre “sinema da her şey gibi çok değişti. şeyler. Adnkronos’a, benim kasabam Carpi’de eskiden 4 ya da 5 sinema vardı, artık yok diyor – Ama birlikte sinemaya gitmek güzel, ışıklar söndüğünde birlikte olun ve yandığında birbirinizi bulun. Başkalarıyla birlikte bir şeye odaklanmak zenginleştiricidir.”

90 yaşındaki sinemacıya Venedik’te Yaşam Boyu Başarı Altın Aslan ödülü “bir hediye, hiç düşünmedim ve beklemiyordum. Bu ilgiden memnunum, her zaman güzeldir.” Orada ödül alacağım çünkü Venedik çok önemli bir yer. Venedik ile bir bağlantıOraya ilk film işim olan Rai için 1965 yapımı bir belgesel için gitmiştim” diye açıklıyor. ‘Gece Kapıcısı’ gibi başyapıtların yönetmeni, olaylarını takip ediyor. Hollywood senaristleri ve oyuncularının grevi, bu da lagün olayını zora sokma riskini taşıyor. “Sebeplerini anlıyorum – Adnkronos’a şöyle diyor: Kârları biraz daha fazla ve daha iyi paylaşma ihtiyacının zararı yok, aynı zamanda hem teknik hem de sanatsal açıdan insanları bu işi yapmaya teşvik etmek için bir teşvik olarak. Umuyorum ve inanıyorum ki bulacaklar bir anlaşma “.

Son olarak Carpi’nin doksan yaşındaki müdürü Adnkronos aracılığıyla hükümete ve Kültür Bakanı’na çağrıda bulunuyor Gennaro SangiulianoVenedik Film Festivali’ne konuk olacak olan , “Bakan Sangiuliano’dan ne isterdim? Her şeyin merkezi olan ve bizim için çok önemli olan tarihin öğretilmesi için okullarda daha fazla iletişim yapılması. Hepsi filme alındı, var. Birinci Dünya Savaşı’nın bir kısmının ve İkinci Dünya Savaşı’nın tamamının görüntüleri. Ve ayrıca çocuklara göstermeniz gereken, izlenecek o kadar çok belgesel var ki.” ‘Gece Kapıcısı’ gibi başyapıtların yönetmeni şu sonuca varıyor: “Haftada bir öğleden sonrayı tarihe ve belgesellere ayırmamız gerekiyor. Bugün çok az okuyoruz, bu yüzden bunun çok önemli olduğunu söyleyebilirim.”

Derhal Bakanın cevabı: “Benimle birlikte Liliana Cavani açık bir kapıyı kırıyor: tarih çalışması esastır – Diyor Sangiuliano – geçmişi bilmek varlığımıza anlam vermemizi ve oluşumuza giden yolu bulmamızı sağlar. Bu nedenle, tarihi nitelikte birçok kitap yazmış olacak kadar bu konu hakkında ne kadar tutkulu olsam da, görev süremin başlangıcından bu yana, İtalyan Risorgimento’sundan ve 20. yüzyılda Collegio Romano’da Mazzini üzerine bir konferans düzenlemeye varıyoruz”. Ve ekliyor: “Ben şunu koydum: MiC enstitülerinin merkezinde tarih Uffizi’de 20. yüzyıl İtalyan dergilerine adanan sergilerin veya Merkezi Devlet Arşivi’ndeki İtalya tarihi ‘Lo hafıza tabutu’nun kalıcı seyahat programının gösterdiği gibi, kütüphaneler ve arşivlerle başlayıp müzeleri de unutmamak gerekiyor. Ayrıca Milano Merkez İstasyonu’ndaki Platform 21’in, transit halindeki tüm yolcular için bir bilgi totemiyle daha iyi değerlendirilmesini kesinlikle istedim”.

(Ilaria Floris tarafından)