AK Partili vekilden vatandaşın hayat pahalılığı tenkitlerine karşılık: Serzenişleri haklı, bu yangın her yerde var

Seren

New member
Ak Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, Kayseri’de lokal yayın yapan TV1’de “Ramazan Sohbetleri” programına katıldı. “Hayat pahalılığını nasıl değerlendirirsiniz” sorusuna karşılık veren AK Partili Nergis, şu tabirleri kullandı;

“Maalesef hayat pahalılığı var. Maalesef enflasyon var. Bütün dünyada bir yangın var. Bu yalnızca bize has değil. Bu pandemiden daha sonra bütün dünyada güç meblağları müthiş yükseldi. Avrupa’da, Amerika’da; gerçekten Türkiye’de de güç fiyatları bu savaşın çıkması, bunlar da biraz daha artırdı. Petrol fiyatlarının yükselmesi. Bunlar bütün dalları etkiledi. Doğal gazın yükselmesi, akaryakıt meblağlarının yükselmesi demek üretim-tüketim zincirinde bulunan her insanın bundan nasibini alması demek. Olağan, bu yalnızca bizim sıkıntımız değil. Bütün dünyanın sorunu. Gerçekten geçen yılın kurak geçmiş olması bunlar da etkiledi haliyle.

“ÇİFTÇİLERE VERİLEN TAKVİYELER VAR”

Olağan biz önemli manada bu bahiste çaba ediyor, çalışıyor. Önemli teşvikler var verilen. Çiftçilere dayanaklar var. Hayvancılık yapanlara verilen takviyeler var. Şu anda Meclis’te görüşülen Vergi Adap Kanunu’nda birtakım; vergi borcu olan patronlara, hür meslek erbabına gelen kimi düzenlemeler var. Vergilerin, vergi cezalarının ve SGK primi cezalarının ertelenmesiyle, taksitlendirilmesi alakalı şu anda Meclis’te yapılan bir çalışma var.

“YAZA YANLIŞSIZ GİRİYORUZ, SÜREÇ DAHA DÜZGÜN OLACAK”

Önümüzdeki süreç daha uygun olacak. İnşallah yaza hakikat, giriyoruz. Pandemi ötürüsıyla biz bir kapanma süreci yaşadık. bir hayli kesimde fabrikalar kapandı, çalışılmadı, bütün dünyada. Üretim ve üretimin nakliye zincirinde kopmalar meydana geldi. Hala de o sistem kurulamadı. Yurt dışına ihracat yapmak, yurt haricinden ihraç edilen mallar ile ilgili fecî navlun meblağları var. Vahim ödemeler yapılıyor. Yani sistem ve sistem, hala bütün dünyada oturmuş değil. Maalesef Türkiye olarak biz de bundan hissemizi aldık, alıyoruz.”

“AVRUPA’NIN DURUMU TÜRKİYE’DEN DAHA KÖTÜ”

“Türkiye’nin daha fazla etkilendiğini düşünüyor musunuz” sorusunu üzerine Nergis, kelamlarını şu biçimde sürdürdü; “Hayır. Avrupa daha makus. Dünyanın başka ülkeleri daha berbat. Bakın benim bir arkadaşımın ablası İngiltere’de çalışıyor. Sanıyorum bir iki ay evvel konuştuk. Diyor ki ‘pandemi sürecinde uzun müddet maaş almadılar. Hala yarı maaş alıyorlar.’ Çalışanların birçok, İngiltere üzere bir ülkede. Fiyatlar fecî, oralarda da güç fiyatları fazlaca yükseldi, Avrupa’da. Elektrik fiyatları çok yüksek, doğal gaz meblağları çok yüksek. Sade Türkiye değil. Bütün dünyada vahim bir yangın var. Müthiş bir hayat pahalılığı var, enflasyon var. Enflasyonu bilmeyen ülkeler enflasyonla tanıştı. Hakikaten piyasada bir daralma var.

“PANDEMİ BİTİNCE YABANCI TURİSTLER DE AKIN EDECEK”

Türkiye, bu vakitte, ihracat 250 milyar doları geçtik. Kayseri’de neredeyse ikiye katladı. Geçen yıl iki milyar dolardı, Kayseri ihracatı, bu yıl 3.6 milyar doları buldu. Türkiye üretimde bir patlama yaşıyor. Türkiye bu krizi aşacak güce ve potansiyele sahip. Hakikaten biz de hükümet olarak hem pandemi sürecinde tıpkı vakitte onun devamında, hem patronların problem çekmemesi, tıpkı vakitte emekçilerin işsiz kalmaması noktasında önemli manada ödemeler, dayanaklar tanındı. Bunların devamı da geliyor. Bunu aşacak güce ve potansiyele sahibiz. Lakin yanımızda patlak veren bir savaş var. Bakın bunlar, bunları kesinlikle halkımız kıymetlendiriyor. Lakin bu yangın Allah’ın müsaadesiyle sönecek. Önümüzdeki süreçte turizm dönemi biliyorsunuz, Türkiye bir bacasız endüstriye de sahip. Oradan da önemli manada beklentimiz var. Pandemide önemli sekteye uğramıştı. Pandeminin bitmesi ile inşallah yabancı turistlerin de akın edeceğini düşünüyoruz.”

“ÜRÜN BOLLUĞU OLUNCA FİYATLAR DÜŞECEK”

“Enflasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Nergis, şu cevabı verdi; “Bu arz talep istikrarı ile alakalı. Haliyle pandemiden kaynaklı üretimde yaşanan zahmet ve problemler, haliyle vatandaş üretim tüketimi karşılamayınca fiyatlar üst çıkıyor. Önümüzdeki dönem yaz dönemi. Kesinlikle pazarda bu yangın dinecek. Eser bolluğu olunca fiyatlar düşecek. Şu anda her esere rahat ulaşılamıyor. Eser bollaştıkça. Düşecek Allah’ın müsaadesiyle. Biz dünyanın geçtiği bu imtihandan Türkiye de geçecek. Vatandaşımızın serzenişleri haklı, haklı buluyorum. Bu yangın her yerde var. Biz de bu yangını yaşayanlardanız. Etrafımızdakiler, işte kardeşlerimiz, ailemiz, geniş ailemiz. İşte onları takip ediyoruz. Onlardan geliyor. Biz de biliyoruz. Biz de tüketiciyiz. İnşallah bunlar aşılacak.”

ANKA / Siyaset