Kerem Kılmak Ne Demek ?

Beyza

New member
\Kerem Kılmak Ne Demek?\

Türkçe dilinde yerleşik bir deyim olan “kerem kılmak”, insanların birbirlerine olan yardımlaşma ve iyilik anlayışlarını anlatan bir ifadedir. Fakat “kerem kılmak” deyiminin ne anlama geldiği ve nasıl kullanıldığı konusunda çoğu kişi kafa karışıklığı yaşayabilir. Bu yazıda, “kerem kılmak” deyiminin anlamını, kullanımını ve halk arasında nasıl yerleştiğini detaylı bir şekilde açıklayacağız. Ayrıca bu deyimle ilgili sıkça sorulan sorulara da yer vereceğiz.

\Kerem Kılmak Ne Demek?\

“Kerem kılmak” ifadesi, dilimize Arapçadan geçmiş olan “kerem” kelimesi ile bağlantılıdır. Arapça'da “kerem”, cömertlik, iyilik, misafirperverlik anlamlarına gelir. Türkçeye de bu anlamla geçmiş olan "kerem" kelimesi, çoğunlukla cömert ve yardımsever bir davranışı ifade etmek için kullanılır. Ancak "kerem kılmak" deyimi, kelime anlamından biraz daha farklı bir kullanıma sahiptir. Bu deyim, birinin bir iyilik yapması, bir başka kişinin ya da bir grubun ihtiyacını karşılamak adına gönüllü olarak yardımda bulunması anlamında kullanılır.

Özetle, "kerem kılmak" deyimi, birinin iyi niyetle, gönüllü olarak başka birine yardım etmesini ifade eder. İyilik yapmak ve bu yardımla bir başkasının işini kolaylaştırmak, bu deyimin temel anlamıdır.

\Kerem Kılmak Deyiminin Kökeni\

“Kerem kılmak” deyimi, kökeni itibarıyla Osmanlı dönemine dayanır. Osmanlı İmparatorluğu'nda kerem kelimesi, soylu ve yüksek derecedeki kişiler tarafından halk arasında cömertlik ve yardımseverlik anlamında sıkça kullanılmıştır. Kerem kılmak, halk arasında da bu soylu özelliklerin bir simgesi olarak kabul edilmiş ve zamanla daha geniş bir halk arasında benimsenmiştir. Ayrıca, bu deyimin kökeniyle ilgili olarak, Arap kültüründe misafirperverlik ve iyilik yapma çok büyük bir değer olarak görülür. Türk kültüründe de benzer şekilde yardımlaşma ve cömertlik, sosyal ilişkilerde önemli bir yer tutmaktadır.

\Kerem Kılmak Ne Zaman Kullanılır?\

“Kerem kılmak” deyimi, birine yardımcı olma durumunda kullanılır. Genellikle, zorluk çeken birine yardımcı olmak, iyilik yapmak veya bir iyilik karşılığı yardım etmek anlamında tercih edilir. “Kerem kılmak” ifadesi, birinin ihtiyacı olan bir konuda gönüllü olarak yardımda bulunmak anlamına gelir.

Örneğin, bir kişinin maddi yardıma ihtiyacı olduğunda, bu kişiye destek olmayı ifade ederken "kerem kılmak" kullanılabilir. Ya da birisinin zor durumda olduğu bir anı düşünün; bu durumda ona yardım etmek için yapılan bir davranış "kerem kılmak" olarak tanımlanabilir.

\Kerem Kılmak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular\

1. \“Kerem kılmak” deyimi hangi durumlarda kullanılır?\

“Kerem kılmak” deyimi, özellikle birine gönüllü olarak yardım etmeyi, iyilik yapmayı ifade etmek için kullanılır. Bu deyim, bir kişinin zorlukla karşılaştığı bir durumda, ona yardımcı olmak amacıyla yapılan her türlü yardım için uygun bir ifadedir. Kişinin maddi ya da manevi olarak bir desteğe ihtiyacı olduğunda, bu desteği sunan kişi için “kerem kılmak” deyimi kullanılabilir.

2. \Kerem kılmak ile “iyilik yapmak” arasındaki fark nedir?\

“Kerem kılmak” ile “iyilik yapmak” arasında belirgin bir fark bulunmamaktadır. Ancak “kerem kılmak” deyimi, biraz daha cömertlik ve gönüllülük anlamı taşır. Birinin zor durumda olmasına rağmen, karşılık beklemeden ve gönüllü olarak yapılan yardım, “kerem kılmak” olarak tanımlanabilir. “İyilik yapmak” ise genel anlamda birine yardımcı olmak, ona iyi bir şey yapmak anlamına gelir, fakat bu deyim karşılık beklemek gibi durumları da kapsayabilir.

3. \“Kerem kılmak” deyimi, eski Türk edebiyatında kullanılmış mıdır?\

Evet, “kerem kılmak” deyimi, özellikle Osmanlı dönemi Türk edebiyatında ve halk kültüründe sıkça yer almıştır. Osmanlı şairleri ve edebiyatçıları, kerem kelimesini cömertlik ve iyilik gibi konularda kullanmışlardır. Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Fuzuli, Nedim gibi şairlerin eserlerinde “kerem” ve türevleri sıklıkla yer alır. Bu kelime, aynı zamanda pek çok destan ve halk hikayelerinde de yer edinmiştir.

4. \Kerem kılmak deyimi sadece Osmanlı kültüründe mi kullanılmıştır?\

Hayır, kerem kılmak deyimi sadece Osmanlı kültürüne özgü değildir. Arap kültüründe de kerem, cömertlik ve iyilik yapmak anlamında yaygın olarak kullanılır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunda Arap kültüründen önemli derecede etkilenmesi nedeniyle bu deyim, Türk kültürüne de geçmiş ve halk arasında yerleşik bir ifade halini almıştır.

\Kerem Kılmak ile İlgili İpucu ve Faydalı Kaynaklar\

* \Kerem kılmak\ deyiminin, bir kişinin gönüllü ve karşılık beklemeden yardım etmesini anlatan önemli bir deyim olduğunu unutmamalısınız. Bu deyim, Türk kültüründe sosyal sorumluluk ve toplumsal yardımlaşma anlayışının bir yansımasıdır.

* Bu deyimi günlük konuşmalarınızda kullanarak, cömertlik ve iyilik yapma kültürünü yayabilirsiniz.

* Eğer bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Osmanlı dönemi ve Türk halk kültürü üzerine yazılmış kitaplar, sosyal sorumluluk projeleri ve toplumsal yardımlaşma ile ilgili araştırmalar faydalı olacaktır.

Sonuç olarak, “kerem kılmak” deyimi, dilimize kökeni Arapçadan geçmiş olan ve yardımlaşma, iyilik yapma anlamında kullanılan bir deyimdir. Toplumsal ilişkilerde önemli bir yer tutan bu deyim, cömertlik ve gönüllülükle ilgili güzel bir anlam taşır.